Öğlen Arasında Varis Tedavisi : Yapıştırma (Zamk) Yöntemi
Çağımız hız çağı olmaya doğru koşar adım gidiyor. Tüm hastalıkların tedavileri de kendilerini bu hızlanmaya ayak uydurmak zorunda hissediyor, aksi halde gelişmenin dışında ,gerisinde kalmak riski var. Hastalarımız da bu beklenti içindeler, çünkü hastalığı ve tedavisi nedeniyle işinden geri kalma riskini göze almak istemiyor. Muayene ettiğimiz ve varisleri için tedavi seçeneklerini konuştuğumuz hastalarımız, bize en çok iki konuda sormaktalar; ağrılı mıdır ve hemen işime dönebilir miyim?
Son 15 yılda geliştirilen varis tedavilerinin mantığında temel konular işte bunlardır. Hastaya en fazla faydayı sağlarken, hastanede kalma, işinden uzaklaşma ihtiyacı olmadan ve genel anestezi gerekmeden ve işlem ve sonrasında hastanın konforunu en az etkileyebilecek yöntemler geliştirilmiş durumdadır. Hasta bu yöntemler sayesinde ağrı duymaz, varis çorabı kullanımı daha azdır ve işinden geri kalmamakta, hemen işlem sonrası evine dönebilmektedir.
İşte bu yöntemlerden bir tanesi de Yapıştırma yöntemidir.
Avrupa ve ABD de öğlen arası varis tedavisi diye, ülkemizde de 5 dakikada varis tedavisi sloganıyla popüler olmuştur.
Gerçekten 5 dakikada varisler tedavi edilebilir mi?
Aslında yapıştırma işleminin kendisi 2-3 dakika sürmektedir. Yaklaşık 10-15 dakikalık hazırlığı da dikkate alacak olursak, gerçekten de hastalar, işyerindeki yemek tatilinin bir kısmını kullanarak tedavi olabilir ve hemen masadan kalkarak işyerine gidip, herhangi bir ağrı ve rahatsızlık duymaksızın işlerine devam ederler, üstelik varislerin yaratmış olduğu, ağrı, bacakta yorgunluk hissi ve şişme yakınmaları düzelmiş olarak. İşlem sonrası varis çorabı kullanımı konusunda değişik uygulamalar vardır, bazı hekimler hiç çorap giydirmez, bazıları da 15 gün kadar varis çorabı kullandırır, ben hastalarımda 2 haftayı geçmemek üzere çorap kullandırıyorum. Bu da önceki diğer uygulamalara göre daha uygun bir süre olmaktadır.
Bir diğer avantajı da ısıl işlemlerde olduğu gibi tümesan dediğimiz sıvının enjekte edilmesinin gerekmemesidir. Tümesan anestezi dediğimiz bu sıvı, lazer ve radyofrekans gibi ışıl işlemler yapacağımız zaman, varisli damarın çevre dokudan izole edilmesi için ultrason eşliğinde damar çevresine enjekte edilen özel bir ilaçtır.
Uygulamanın bir dezavantajı sigortalar tarafından yeterince karşılanmaması ve nispeten pahalı olmasıdır ama bu zorluklar da aşılmaya başlamıştır.
Yapıştırma Tedavisi Kimlere Uygulanır ?
Pek çok yazımızda belirttiğimiz önemli bir noktayı bir kez daha vurgulamakta fayda görüyorum. Tüm tedavi seçenekleri her hastaya uygulanmaz. Bazen tedavilerin bir kombinasyonunu da uygulayabiliriz. Bu nedenle bir kalp damar cerrahına muayene olup onun önerilerine kulak vermekte fayda vardır. Hatta bazen bir kalp damar cerrahı ameliyat veya radyofrekans önerirken, bir başkası diğer tedavileri sunabilir size. Burada bir yanlışlık bulunmamaktadır. Bu nedenle tıp;bir bilim olmasının yanında bir sanattır. Bu hekimler; kendi araştırma, gözlem ve tecrübelerinin neticesini ve en uygun olduğunu düşündükleri yöntemi size sunmaktadırlar.
Yapıştırma tedavisini büyük ve küçük Safen damarındaki yetersizlikleri tedavi etmek için kullanmaktayız. Bugünlerde ,bu ana damarlara bağlı yan damarların genişlemesi olan pakeler için de kullanıma girmeye başlamıştır. Biz kendi uygulamalarımızda, ameliyatlık düzeydeki toplardamar yetersizliğini yapıştırma ile kapatıp, büyük pakeler için Mikroflebektomi veya köpük, küçük varisler için de (1-3 mm) köpük veya klasik skleroterapi, daha küçük varisler için mikroskleroterapi ve/veya cilt üzerinden radyofrekans, lazer uygulaması yapmaktayız.
Yapıştırma İle Varis Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Hasta tedavi masasına alınarak, steril solusyonlarla, tedavi uygulanacak alan sterilize edilir. Bu alanın etrafı steril örtülerle çevrelenir. Hastalıklı damara ultrason eşliğinde iğne ile giriş yapılır. Herhangi bir kesi olmadığı ve sadece iğne giriş yerinden işlem yapılacağı için , hastanın bundan da ağrı duymasını önlemek için buraya lokal uyuşturma yapılabilir.
Bu iğnenin içinden bir rehber tel ve onun üzerinden de yapıştırıcının verileceği kateter damarın içine, ultrasonda izleyerek gönderilir. Uygun yere gelindiğinde , doku yapıştırıcısı verilerek varisli damar kapatılmış olur ve tedavi tamamlanarak kateter çıkarılır. Hasta silinerek varis çorabı giydirilip, işine dönebilir. Yapıştırıcı dokuya değdiği anda varisi kapatır ve vücuda bir zarar vermez. Sonrasında ağrı olmaz ve bir ilaç kullanmaya gerek olmaz. Biz hastalarımızı bir hafta, 6 ay ve bir yıllık kontrollere davet ederek tedavinin kontrollerini ultrason ile de kontrol etmekteyiz. Böylece tedavinin güvenilirliği ve etkinliği de teyid edilmiş olur. Eğer hastada kılcal, retiküler dediğimiz diğer varis türleri de varsa diğer seanslarda yukarıda bahsettiğimiz ek bir tedavi yöntemlerine geçeriz.
Yapıştırma yöntemi de hastalarımızın konforu ve beklentilerine göre sunabileceğimiz önemli bir tedavi yöntemi olarak yerini almış ve etkinliği de çok sayıdaki uygulamalar ve başarılı sonuçlarla desteklenmiştir.