Varislerin ilerlemesini önlemek için ne yapmalıyım?
Varis ilerleyici bir hastalıktır. Altta yatan sebebi tedavi etmediğimiz sürece olduğu şekliyle kalmasını sağlamak çok mümkün değildir. Ancak bazı koruyucu önlemler alınarak hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir, ilerleme hızı düşürülebilir.
Varise sebep olan etmenlerin bir kısmı değiştirilemez faktörlerdir; kadın olmak, ailesel yatkınlık gibi. Büyük kısmı ise bizim kontrol edebileciğimiz değiştirilebilir faktörleri içerir. Obezite, spor yapmadan yaşamak, uzun saatler ayakta hareketsiz kalmak, kabızlık gibi faktörler. O zaman bizim varis hastalığımızın ilerlemesini yavaşlatıcı faktörlerin bu değiştirilebilir faktörlere müdahale ile ilişkili olması kaçınılmazdır.
YAŞAM ŞEKLİNDE DİKKAT EDİLECEKLER:
1- Baldır kaslarını çalıştıracak bir egzersiz alışkanlığı edinmek: Bisiklet, yüzme, pilates, yürüme:
Varisten korunmak, ilerlemesini yavaşlatmak veya tedavi sonrasında tekrarlamasını önlemenin en önemli faktörlerinden biri egzersiz yapmaktır. Bir spor alışkanlığı edinmeniz, obeziteden, hipertansiyon, diabet gibi hastalıklardan korunmak için de faydalıdır. Yukarıda adı geçen bu dört temel sporu tavsiye ediyoruz. Buradaki temel nokta, baldır kaslarının çalıştırılması ve kalori harcanmasıdır. Bunu yapacağınız her spor faydalıdır. Bir diğer önemli nokta bir ay yoğun spor yapıp sonra hiç yapmamak değil, sporu hayatınızın bir parçası haline getirmenizdir. Bazı basit egzersizleri iş yerinizde, evde, seyahatler sırasında da uygulayabilirsiniz. Aşağıdaki broşür linkinde, tüm bu öneriler yanında , egzersiz örnekleri de bulunmaktadır.
2- Lifli beslenme, barsak ve vücut sağlığımız kadar varislerin önlenmesi için de önemlidir:
Varisten korunmak için beslenmek çok önemli diğer bir faktördür.
-Kalori alımını azaltmak : Obezite, varis oluşumuna ciddi katkıları olan bir durumdur.
-Lifli gıdalar almak : Kabızlık, toplardamarlar içindeki basıncı arttırarak, varis oluşumunu arttırır
-C vitamini ve E vitamininden zengin gıdalar almak: Bu vitaminler damar sağlığı açısından önemlidir : Portakal, mandalina, greyfurt, limon, kuşburnu, kırmızı biber, maydanoz, yaban mersini
-Flavonoid içeren gıdaların tüketimi: Flavonoidler, meyve ve sebzelere renk veren bileşiklerdir ve damar duvarını güçlendirerek, serbest radikallerin zararlı etkilerinden korurlar.: Elma, brokoli, kırmızı üzüm, ceviz, kekik, portakal, soğan, yaban mersini, karabuğday…
3- Beli sıkan dar kıyafetler ve çok yüksek topuklu ayakkabıların sık kullanımı uygun değildir.
4- Sıcak, varisli damarların genişlemesine ve şikayetlerinizin artmasına neden olacağı için , aşırı sıcak ortam ve sıcak sulardan kaçınmanızda fayda vardır.
5- Karın içi basıncı arttıran tüm durumlar ( obezite, kabızlık, ağır kaldırmak) varis hastaları için zararlıdır.
6- Yüksek alkollü içecekler, sigara, kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi önerilmez.
7- Uzun süre ayakta veya oturarak çalışan kişilerde varis görülme ihtimalleri artmaktadır. Bu şekilde çalışan kişiler, önerdiğimiz egzersizleri yaparak ve ara ara, bacakları göğüs seviyesinin üzerinde olacak şekilde yükselterek dinlenirlerse rahatlayabilirler.
8- Hamilelik döneminde aşırı kilo almaktan kaçınmak, egzersiz yapmak ve gerekirse varis çorabı kullanmak, varislerin ortaya çıkmasını en çok uyaran bu dönemi sağlıkla atlatmanıza yardımcı olacaktır.
9- Doğum kontrol hapları gibi bazı hormon içeren ilaçların da varis gelişimine katkısı olduğu konusunda çalışmalar vardır ama bunları doktorunuzun bilgisi olmadan kesmemelisiniz.
AŞAĞIDAKİ BROŞÜRDE , VARİSTEN KORUNMA ÖNLEMLERİ VE KENDİ BAŞINIZA UYGULAYABİLECEĞİNİZ BAZI BASİT EGZERSİZ ÖRNEKLERİ BULUNMAKTADIR.
VARİS-ÖNERİLERİ-BROŞÜR (tıklayınız)
Videoda , günlük hayatımızda, iş yerinde evde uygulayabileceğimiz, basit egzersizler gösterilmektedir.